ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

// Tι είναι το Ενεργειακό Πιστοποιητικό και πότε μας χρειάζεται;

Το Ενεργειακό Πιστοποιητικό ή Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης είναι ένα αναγνωρισμένο από το ΥΠΕΚΑ έγγραφο στο οποίο αποτυπώνεται η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.

Με το Ενεργειακό Πιστοποιητικό το κάθε κτήριο κατατάσσεται σε μία από τις εννέα κατηγορίες (από Α+ έως Η). Το Ενεργειακό Πιστοποιητικό μπορεί να επηρεάσει την τελική τιμή πώλησης ή ενοικίασης ενός ακινήτου.
Αν κάποιος ιδιοκτήτης θελήσει να αναβαθμίσει το ακίνητό του και να “ανέβει κατηγορία”, θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει σε εργασίες, όπως εξωτερική θερμομόνωση τοίχων, αντικατάσταση κουφωμάτων, αναβάθμιση θερμικών συστημάτων, εφαρμογή ψυχρών υλικών σε δώματα ή ταράτσες κ.ά.

// Ποιός εκδίδει το Ενεργειακό Πιστοποιητικό;

Το Ενεργειακό Πιστοποιητικό το εκδίδουν μόνο οι μηχανικοί που είναι Ενεργειακοί Επιθεωρητές.

// Πότε μας χρειάζεται το Ενεργειακό Πιστοποιητικό;

Για νέες οικοδομές με οικοδομικές άδειες από το 2011 και μετά και για ριζικά ανακαινιζόμενα κτήρια, και εκδίδεται μετά το πέρας της κατασκευής προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν. Για υφιστάμενα κτήρια απαιτείται για κάθε αγοραπωλησία κτιρίου (κατοικία ή επαγγελματική στέγη, γραφεία, εμπορικές χρήσεις, συνάθροιση κοινού, εκπαίδευση, προσωρινή διαμονή, υγεία και κοινωνική πρόνοια κτλ.) καθώς και για κάθε ενοικίαση κτιρίων με αυτές τις χρήσεις.
Συγκεκριμένα σε κάθε μίσθωση ακινήτου ο αριθμός πρωτοκόλλου του Ενεργειακού Πιστοποιητικού πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική εφαρμογή “Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας” της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων διαφορετικά το συμβόλαιο δεν γίνεται δεκτό.
Επίσης, κάθε συμβολαιογράφος για την κατάρτιση πράξεως αγοραπωλησίας ακινήτου υποχρεούται να μνημονεύσει στο συμβόλαιο τον αριθμό πρωτοκόλλου του Ενεργειακού Πιστοποιητικού και να επισυνάψει σε αυτό επίσημο αντίγραφο του πιστοποιητικού. Τέλος, η έκδοση του ΠΕΑ είναι υποχρεωτική για την ένταξη κτηρίων κατοικίας στο πρόγραμμα “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον” προκειμένου οι ιδιοκτήτες να επιδοτηθούν για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης που θα κάνουν.

// Τι πρέπει να προσέξουν όσοι κατασκευάζουν νέα οικοδομή;

Το ενεργειακό πιστοποιητικό σε αυτή την περίπτωση εκδίδεται αφού έχει αποπερατωθεί η οικοδομή και θα πρέπει να πιστοποιήσει ότι τηρήθηκε απόλυτα η ενεργειακή μελέτη που συνοδεύει την άδεια οικοδομής. Για το λόγο αυτό όσοι κατασκευάζουν νέα κτίρια θα πρέπει να εφαρμόσουν πιστά τα αναγραφόμενα στην ενεργειακή μελέτη του κτιρίου (μονώσεις, κουφώματα, συστήματα θέρμανσης-ψύξης, ηλιακός συλλέκτης κλπ) ώστε να εξασφαλίσουν ότι η ενεργειακή κλάση του κτιρίου όταν αυτό ολοκληρωθεί θα είναι η προβλεπόμενη. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούν να ρευματοδοτήσουν το κτίριο.

// Τι πρέπει να προσέξουν όσοι μισθώνουν ακίνητο;

Σε όλες τις εμπορικές διαφημιστικές καταχωρίσεις στον Τύπο και στο Διαδίκτυο για τη διάθεση προς πώληση ή προς μίσθωση κτιρίου που διαθέτει Ενεργειακό Πιστοποιητικό απαιτείται η αναγραφή του δείκτη ενεργειακής απόδοσης (ενεργειακή κατηγορία) του κτιρίου. Σκοπός είναι να γνωρίζει ο αγοραστής ή ο ενοικιαστής ότι το ακίνητο που τον ενδιαφέρει έχει καταταχθεί σε ενεργειακή βαθμίδα. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα με το πόση ενέργεια καταναλώνει το ακίνητο για να ζεσταθεί ή να κρυώσει επηρεάζεται και η τελική τιμή του. Ο ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος για την έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης και όχι ο ενοικιαστής. Σε περίπτωση που αλλάξει ο ιδιοκτήτης το Ενεργειακό πιστοποιητικό παραμένει σε ισχύ καθώς αυτό αναφέρεται στο ακίνητο και όχι στα πρόσωπα.

// Πότε δεν μας χρειάζεται το Ενεργειακό Πιστοποιητικό;

Δεν απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ για κτίρια με χρήσεις: βιομηχανίας, βιοτεχνίας, αγροτικής χρήσης, εργαστηρίου, αποθήκης, στάθμευσης αυτοκινήτων, πρατήρια υγρών καυσίμων. Όλα τα υπόλοιπα έχουν υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ. Επίσης δεν απαιτείται για ανανέωση μισθώσεων ακινήτων με τον ίδιο μισθωτή και για τροποποιήσεις όρων υφισταμένων μισθώσεων (π.χ. μειώσεις καταβαλλομένων μισθωμάτων).

// Πότε πρέπει να ανανεωθεί το Ενεργειακό Πιστοποιητικό;

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης ισχύει κατά ανώτατο όριο για 10 χρόνια.
Καινούριο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης πρέπει να εκδοθεί σε περίπτωση ριζικής ανακαίνισης του κτιρίου.

// Τι ισχύει για τα ημιτελή κτίρια;

Μπορεί να πωληθεί ακίνητο του οποίου δεν έχει αρχίσει η κατασκευή του ή έχει αρχίσει μεν, αλλά είναι ημιτελής, χωρίς την έκδοση Ενεργειακού Πιστοποιητικού. Ωστόσο, η έκδοση του απαιτείται όταν τελειώσει η κατασκευή του κτιρίου. Δεν είναι δυνατό να εκδοθεί πιστοποιητικό για κτίριο το οποίο είναι ημιτελές. Αν υπάρχει Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης (κτίρια με οικοδομικά άδεια μετά το 2010) για το κτίριο τότε γνωστοποιείται από τον πωλητή ή τον εκμισθωτή η εκτίμηση της μελλοντικής ενεργειακής του απόδοσης.

// Ποιά επιφάνεια του ακινήτου λαμβάνεται υπόψη;

Το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων του κτιρίου, δηλαδή αυτά που προσμετρούνται στην οικοδομική άδεια, καθώς επίσης και τα τετραγωνικά του κτιρίου που έχουν νομιμοποιηθεί ή τακτοποιηθεί με τις ισχύουσες διατάξεις. Επίσης αν υπάρχουν αυθαίρετες προσθήκες, αυτές επίσης προσμετρούνται στην επιφάνεια του Ενεργειακού πιστοποιητικού.

Ενεργειακό πιστοποιητικό: Βαθμίδες

Ποιες είναι λοιπόν οι βαθμίδες και πως αξιολογείται το ενεργειακό πιστοποιητικό . Ξεκινάμε από τις καλύτερες βαθμίδες που αφορούν νέες κατοικίες – κατασκευές μετά το 2011.
Οι καλύτερες ως προς το ενεργειακό πιστοποιητικό βαθμίδες είναι οι Α+, Α, Β+, Β. Όλες αυτές οι βαθμίδες είναι για κτίρια κατασκευασμένα εξαρχής με τον νέο κώδικα ΚΕΝΑΚ (Κατασκευές 2012 και 2013) και πολύ σπάνια μπορούν κάποια παλαιοτέρα κτίρια να ενταχτούν σε αυτές τις κατηγορίες. Οι κατασκευές αυτές έχουν κατασκευαστεί με σύγχρονες προδιαγραφές και έχουν καλή θερμομόνωση, ενεργειακά τζάμια και σύγχρονα συστήματα θέρμανσης αλλά και παράγωγης ζεστού νερού. Παράλληλα τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί σε αυτές τις κατασκευές φέρουν τις κατάλληλες σημάνσεις αλλά και πιστοποιήσεις.
Οι επόμενες βαθμίδες στο ενεργειακό πιστοποιητικό είναι οι Γ, Δ, Ε που συνήθως αφορούν σπίτια που έχουν κατασκευαστεί με τον κανονισμό θερμομόνωσης δηλαδή μετά το 1979, η είναι παλαιοτέρα επαγγελματικά κτίρια που λόγω κάποιων ιδιαίτερων απαιτήσεων χρήζουν καλύτερης ενεργειακής συμπεριφοράς. Αναφορικά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μια κατηγορία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η κλάση Δ λόγω της ιδιαιτερότητας της σε σχέση με το κριτήριο ένταξης στο πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ οίκον . Κατοικίες με ενεργειακό πιστοποιητικό κατηγορίας Δ είναι συνήθως κατοικίες κατασκευασμένες μετά το 1979, με παλιά διπλά τζάμια και ηλιακό θερμοσίφωνα, που έχουν θερμομόνωση.
Οι τελευταίες βαθμίδες στο ενεργειακό πιστοποιητικό είναι οι κατηγορίες Ζ και Η που αφορούν παλαιές κατασκευές και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των κτιρίων. Κτίρια σε αυτές τις βαθμίδες χρήζουν κάποιων παρεμβάσεων που μπορούν να προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας και χαμηλότερου κόστους λειτουργίας . Οι παρεμβάσεις αυτές είναι προαιρετικές και αναγράφονται στο ενεργειακό πιστοποιητικό.
Τέτοιες παρεμβάσεις μπορεί να είναι η θερμομόνωση τοίχων ή και οροφής, η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα αλλά και η τοποθέτηση ενεργειακών κουφωμάτων, τεντών σκίαστρων κ.λπ.

Γιώργος Μπούσμπουρας, Πολιτικός Μηχανικός
Ενεργειακός επιθεωρητής

Scroll Up